El registre, que ja s’ha establert a un centenar de municipis de l’estat com Santa Eulària des Riu a Eivissa, serà obligatori per a tots els cans del municipi i estarà subvencionat pel Consistori fins al 31 de desembre.

La setmana passada es va decidir, en Ple Ordinari amb el vot a favor de tots els grups, la modificació de l’Ordenança de Benestar Animal per adaptar-la a la nova Llei de Protecció dels Drets i el Benestar dels Animals i per implementar la metodologia ADN caní: un cens municipal d’ADN de cans amb l’objectiu de fomentar els actes cívics i millorar la convivència.

D’aquesta manera, tots els propietaris de cans del municipi hauran de registrar l’ADN de les seves mascotes mitjançant una senzilla prova de saliva. Es tracta d’un simple tràmit gràcies al qual també serà possible identificar als gossos robats o abandonats als quals se’ls ha extret el xip.

Per tal de facilitar el procés, l’Ajuntament iniciarà una campanya informativa a finals d’estiu i correrà amb les despeses de tots els cans que es registrin fins al desembre de 2024.

Una vegada realitzat el cens, es procedirà a la recollida de mostres i a sancionar, ja que els agents de la Policia Local ja no hauran de caçar als infractors in fraganti, principal motiu pel qual aquesta conducta acabava la major part de les vegades sense sanció.

La sanció tant per no registrar l’animal al padró d’ADN com per no recollir degudament els excrements dels cans, oscil·larà entre d’entre els 100 i els 1.000 euros.